Sla de navigatielinks over Vervoerregio
foto van Denny Waltman, projectsecretaris voor de dossiers BORI en Strategische Activa.

‘Zeker als starter is dit een interessante job’

Denny Waltmann is afgestudeerd op Built Environment op de HvA en is projectsecretaris voor de dossiers BORI en Strategische Activa.

Denny Waltmann is sinds januari 2020 projectsecretaris bij de Vervoerregio – en dat bevalt hem heel goed. ‘Ik zou het anderen ook zeker aanraden om te gaan voor deze functie. Zeker als je starter bent, is het een interessante job: je leert de organisatie goed kennen en ondertussen krijg je steeds meer ruimte om jezelf uit te dagen en inhoudelijk meer bij te dragen. Daar zit dan ook nog prima sturing bij. Je kunt echt bekijken wat je interessant vindt en wat je uiteindelijk wilt gaan doen. Je groeit in je rol; je krijgt de kansen om je te verdiepen in de dingen die jij leuk en interessant vindt.’

Ideale startersfunctie

Denny deed de studie Built Environment op de HvA – een combinatie van de studies Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde en Civiele Techniek: ´Het gaat over alle disciplines in de bouwwereld, waaronder ook mobiliteit. Vanaf het tweede jaar heb ik me gericht op de mobiliteitskant, omdat ik dat een heel interessant thema vind. Toen ik afstudeerde heb ik een onderzoek gedaan gericht op de MRA, het samenwerkingsverband van 32 gemeenten, twee provincies en de Vervoerregio. Dus toen kreeg ik al een beetje een idee van wat de Vervoerregio is en doet. Ik zag op een gegeven moment de vacature van projectsecretaris; dat leek me een ideale functie om mee te starten. Daar stonden nog niet de dossiers waar ik bij betrokken zou zijn, ik schreef in principe op de algemene functie.

Een spannend jaar

Zelf ben ik nu projectsecretaris voor de dossiers BORI en Strategische Activa. BORI staat voor beheer en onderhoud railinfrastructuur waarbij wij samen met onze partners ongeveer 110 km aan metrospoor en 220 km aan tramspoor onderhouden wat bij elkaar om ongeveer 115 miljoen per jaar gaat. Strategische Activa gaat onder meer over de bestellingen van de elektrische bussen, trams en metro’s die in Amsterdam komen te rijden: met name de nieuwe M7-metro’s die in de ontwerp- en productiefase zitten en de 15Gtrams die uit de fabriek in Zaragoza komen en sinds kort in Amsterdam rijden. Daarnaast ben ik ook projectsecretaris bij het OV-governancetraject. Dat komt er kort gezegd op neer dat de rol van de Vervoerregio op een aantal vlakken gaat veranderen. Op dit moment is het nog zo geregeld dat de Vervoerregio subsidie verleent voor het beheer en onderhoud van de railinfrastructuur aan de gemeente Amsterdam. De gemeente zelf is de opdrachtgever van GVB. Dit willen we efficiënter organiseren. Op advies van Pedro Peters (voormalig directeur RET) wordt de Vervoerregio in de toekomst direct opdrachtgever van GVB Railinfrabedrijf. De vraag is: hoe gaan we in een nieuwe constructie met elkaar samenwerken? We zijn heel hard aan het werk om daar met zijn allen iets moois van te maken. Het is daardoor een spannend jaar. Als projectsecretaris is het heel interessant die gesprekken te volgen: die lopen van adviseurs tot aan directie en het bestuur. Een unieke ervaring. Als projectsecretaris heb je met grote thema’s te maken. Dat is sowieso leuk – ongeacht je rol!

Steeds meer meedraaien

Verder start je als projectsecretaris in principe met vrij basic taken: het schrijven van verslagen en het ondersteunen bij vergaderingen. Na mijn eerste taken ben ik al vrij snel begonnen met meer verdiepende taken zoals het schrijven van brieven naar andere organisaties. Uiteraard stem ik dit  wel af met mijn collega’s, voornamelijk Lex Brantenaar en Chris Korving. Maar ik merk dat het goed gaat en ik hier steeds beter in word. Ik begin over het algemeen ook steeds meer mee te draaien en ben soms ook bezig om voorstellen op te stellen voor het management en de directie. Het is hartstikke leuk en interessant om die stap te maken en steeds meer verantwoordelijkheid te krijgen. Zo word je op een vrij natuurlijke manier klaargestoomd voor het werk dat er verder nog ligt.

Groeien

Wat ook leuk is, is dat je als projectsecretaris de mogelijkheid hebt om breder te kijken naar alle verschillende interessante dossiers, al moet je wel goed je prioriteiten stellen. Gelukkig helpen de collega’s hierbij. Als je naast je eigen dossiers een ander interessant dossier ziet, dan kun je in gesprek gaan om uren vrij te maken om daar ook in mee te draaien. Je kunt dus verder kijken dan de zaken waar je mee start. Het is fijn dat je de ruimte daarvoor krijgt. Zo kun je steeds meer ervaring opbouwen en groeien!

Nadenken over volgende stap

Na twee of drie jaar als projectsecretaris kun je doorstromen naar een adviserende rol, projectmedewerker of beleidsmedewerker. Ik zit nu ruim zestien maanden bij de Vervoerregio en ik ben echt bezig met nadenken over een volgende stap. Ik ben er ook vrijwel zeker van dat die binnen de Vervoerregio zal liggen. Dat heeft te maken met de feeling die ik heb met de hele organisatie: de mensen die er werken, de positieve sfeer, het feit dat iedereen voor elkaar klaar staat. De vraag voor mezelf is alleen: wil ik dat binnen de dossiers waar ik nu aan werk? Of wil ik toch wat breder kijken nog dan waar ik me nu mee bezig hou? In februari hoop ik klaar te zijn voor die volgende stap. Ik wil dit komende jaar dus echt goed focussen op de vraag waar ik me verder in wil verdiepen.

Unieke sfeer

Bijna niemand vindt fulltime thuiswerken gedurende corona echt leuk. Gelukkig heb ik nog twee maanden op kantoor gewerkt voordat we thuis kwamen te zitten – in tegenstelling tot de mensen die onlangs begonnen zijn. Daardoor weet ik dat er een unieke sfeer op kantoor heerst:  ik heb echt gezien dat iedereen wel een positief woordje voor elkaar heeft en elkaar helpt. Je merkt ook dat de organisatie groeiende is: iedereen is op zoek naar verbetering. Dat doe je echt met elkaar, met zijn allen.’

Donderdagmiddagborrel

Ik kijk er dus echt naar uit om weer naar kantoor te gaan. En naar de donderdagmiddagborrel die er iedere week is in een café in de buurt: daar kom je je collega’s ook op een andere manier tegen en kun je elkaar wat beter leren kennen!