Sla de navigatielinks over Vervoerregio
foto van Tirza, stagiair Public Affairs bij Vervoerregio Amsterdam.

“Ik mocht aansluiten op hoog niveau in het speelveld tussen organisatie en politiek.”

Tirza Drent, vierdejaars International Relations, loopt stage bij Public Affairs

Tirza Drent studeert aan de Universiteit Leiden en loopt stage bij Milos Labovic die Public Affairs voor de Vervoerregio Amsterdam doet. Hij maakt deel uit van het team SBC: Strategie, Bestuur en Communicatie – en Tirza dus ook. ‘Ik wist niet van het bestaan van de Vervoerregio – totdat ik de stagevacature van Milos zag. Ik vond Public Affairs tijdens mijn studie aan de Universiteit Leiden al interessant en ik wist dat Milos – die ik al kende van D66 – op zoek was naar een stagiair. Ik zou dit jaar eigenlijk andere dingen doen – ik zou in het buitenland gaan studeren of stagelopen – maar door corona moest ik mijn plannen heroverwegen. En uiteindelijk vind ik politieke en maatschappelijk vraagstukken heel interessant. Doordat ik actief ben bij een politieke partij ben ik me naast het internationale kwesties ook meer gaan interesseren voor landelijke en lokale issues en vraagstukken.

Interessanter dan gedacht

Om compleet eerlijk te zijn wist ik weinig van mobiliteit – behalve dat ik elke dag het ov neem – maar ik besloot toch te solliciteren op de stagevacature. Mobiliteit leek me supercomplex maar uiteindelijk is het toch een onderwerp waar je toch meer van weet dat je denkt. Na twee maanden zit ik er helemaal in. En ik vind het veel interessanter dan ik van tevoren had gedacht. Ons speelveld is het terrein tussen gemeentes, provincies en Den Haag, dat is heel boeiend. En uiteindelijk zijn er ook wel linkjes met het buitenland: we zijn bezig met Europese subsidies, maar ook een nieuwe spoorcorridor naar Duitsland.

Overleg op hoog niveau

Ons team opereert op het snijvlak van bestuur, politiek en technische kennis, dat is heel interessant. Ik ondersteun hem; ons team is klein – we doen het met ons tweeën – daardoor kan ik veel doen. Het leuke is dat je zo snel aanschuift bij overleg op hoog niveau, bij het managementteam bijvoorbeeld. We spreken met heel veel verschillende mensen van buiten de organisatie: van de gemeentes Amsterdam en Almere en van de provincie Noord-Holland bijvoorbeeld. Er is ook maandelijks overleg met adviseurs van Schiphol, KLM en NS. Die mensen leer je ook allemaal kennen. Als PA adviseur probeer je de boodschappen te destilleren uit alle gesprekken. Die geef je weer door aan de organisatie.

Inhouse

Het leuke aan Public Affairs bij de Vervoerregio vind ik dat je inhouse bij de organisatie zit – dat je echt verbonden bent met die organisatie en de issues. Je zit dicht op de directie en de bestuurders – en de keuzes die gaan maken en de acties die ze ondernemen. In de organisatie wordt maandenlang gewerkt aan projecten en op een bepaald deel van de rit stap je als PA adviseur in om draagvlak voor een project te creëren.

Walks en talks

In de weken voor de verkiezingen hebben we walk en talks georganiseerd met kandidaat kamerleden: onder anderen met Hülya Kat van D66 en Frank Visser en Johanna Koffeman-Kramer van de ChristenUnie. Zij zijn gaan wandelen met Thea en een aantal specialisten vanuit de organisatie – rond een project in de regio. M