Sla de navigatielinks over Vervoerregio
Afbeelding

“Ik heb veel vrijheid om mijn onderzoek zelf in te vullen.”

Jacobine de Groot, vierdejaars Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit, loopt stage bij team Kennis en Onderzoek

Jacobine de Groot studeert aan Windesheim en loopt stage bij team Kennis en Onderzoek.´Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit is eigenlijk een combinatie van verschillende studies, zoals Verkeerskunde en Stedenbouwkunde. Vier jaar geleden ging ik naar een Open Dag van deze opleiding met iemand anders die interesse had in de opleiding. Die vond het uiteindelijk niet zo interessant. Maar ik wel! Openbaar Vervoer, zelfrijdende auto´s, Tesla.. al dat soort thema´s interesseerden me altijd al.

Deelfietsen

Dus ik ben deze studie gaan doen aan de Windesheim. Sommige onderwerpen van mijn studie vind ik heel leuk – zoals de vraag: hoe richt je de openbare ruimte in? Minder interessant vind ik onderwerpen over wat voor soorten asfalt je kunt gebruiken bijvoorbeeld.Bij mijn studie hoorden we al vanaf het eerste jaar over de Vervoerregio. We hebben opdrachten uitgevoerd voor de organisatie en ik heb er in mijn tweede jaar ook al een korte stage gelopen. Die ging toen over deelfietsen. Dat onderwerp vond ik niet zo leuk – maar de organisatie wel! Dus deze keer wilde ik graag een ander soort stage bij de Vervoerregio lopen.

Beleving op grote ov-knooppunten

Ik doe nu bij Kennis en Onderzoek een onderzoek naar de beleving op grote ov-knooppunten. Het gaat over de vraag hoe de reiziger de ruimte beleeft: hoe is de sfeer, hoe is de kleur, zijn er toiletten; is er wifi? Er was nog geen manier om die beleving op ov-knooppunten te onderzoeken, dus daar ontwerp ik een monitoringstool voor. Om de tool te ontwikkelen heb ik eerst beoordelingstools onderzocht die al bestonden zoals die van de NS. Ik ga onder andere praten met mensen die die ontwikkeld hebben. Daarnaast spreek ik met allerlei andere stakeholders: mensen van reizigersorganisaties, NS, GVB en de gemeente Amsterdam. Ik bekijk wat zij belangrijk vinden – en die gegevens filter ik. Morgen heb ik bijvoorbeeld een gesprek met iemand van reisorganisatie Rover. Ik wil hun opmerkingen over beleving en ook hun klachten inventariseren. Daarna doe ik ook nog een onderzoekje via het reizigerspanel van de Vervoerregio. Ook daarin kunnen reizigers via een enquête aangeven wat ze van de sfeer, veiligheid, comfort en gemakt vinden van een ov-knooppunt. Als het gaat om veiligheid, dan kunnen ze aangeven wat ze belangrijk vinden: thema’s als beveiligers, camera’s, hangjongeren etcetera kunnen ze beoordelen.

Goede begeleider, veel vrijheid

Ik vind dit onderzoek heel interessant – veel interessanter dan alle andere onderzoeken die ik heb gedaan! Ik heb in Stefan Talen van de Vervoerregio ook een hele goede begeleider: ik kan altijd gesprekken met hem inplannen en ik kan altijd bij hem terecht als ik een vraag heb. Hij ondersteunt me in de gesprekken en hij laat heel veel aan mij over. Ik heb dus veel vrijheid. Hij kan ook echt zeggen: ‘Ik zie het zus of zo, maar het is jouw onderzoek, dus als je vindt dat het anders moet dan doe je het op jouw manier.’ Dat is heel fijn. Uiteindelijk zitten we vaak wel op één lijn.

Monitoringstool

De komende maand hoop ik mijn interviews en enquête af te ronden. Daarna gaat mijn monitoringstool nog door zes collega’s en mijzelf getest worden. Ik ga dan de beleving van de reizigers onderzoeken op meerdere ov-knooppunten zoals Amsterdam Centraal, station Sloterdijk of station Zuid. Het hangt ook van de Vervoerregio af welke knooppunten dat gaan worden.

Eerste keus

Het was mijn eigen keus om iets te doen met ov en beleving. In eerste instantie wilde ik onderzoeken hoe je mensen het ov in krijgt – maar iemand anders was me daarin voor. Daarna zijn we gaan kijken wat er voor mij wél mogelijk was, en zo kwamen we uit op de beleving van ov-knooppunten. Uiteindelijk vind ik dat nog veel leuker, dus ik vind het helemaal niet erg dat mijn eerste keus niet door kon gaan!

Leuk en toegankelijk

Ik ben dus wel positief over mijn stage bij de Vervoerregio. De organisatie is heel erg leuk en toegankelijk. Ik kan iedereen bereiken via mijn eigen account – dat gaat heel makkelijk. Iedereen wil wel een praatje maken en helpen. Er heerst echt een fijne sfeer.

Niet blij van corona

Eén ding is er wel wat ik helemáál niet leuk vind – en dat is dat we nu van huis uit werken vanwege corona. Ik zit veertig uur per week op mijn stoel in mijn kamer – en alles gaat via de computer en Teams: daar word ik niet blij van. Ik denk dat mijn stage véél leuker zou zijn als ik echt naar kantoor zou kunnen gaan.’